El Diari d’octubre

PorLa Xarxa

El Diari d’octubre

Aquest setembre ha nascut al nostre municipi el Banc del Temps de l’Ametlla del Vallès. És un dels projectes de la Xarxa de Solidaritat de l’Ametlla del Vallès.

Alguns o algunes us preguntareu: què és un banc del temps? Com es conjuguen les idees banc i temps? El banc s’associa als diners i amb els diners es poden comprar serveis, coneixements i ajuts, però es poden també adquirir serveis, coneixements i ajuts amb el temps? Imagineu que una persona sap molt de rebosteria, però molt poc de jardineria, i en volgués aprendre, i una altra persona a l’inrevés. Aquestes persones poden intercanviar els seus coneixements entre elles i sortir beneficiades sense la necessitat de diners, simplement dedicant part del seu temps, intercanviant els seus coneixements i de pas mantenint relacions socials de col·laboració i ajuda mútua.

 

El tema és que si només fossin dues persones, segurament la durada d’aquest intercanvi seria breu i desapareixeria aviat, però i si fossin cent o dues centes persones les que volguessin intercanviar el seu temps, s’aconseguiria per exemple ofertes per mantenir converses en anglès, en alemany, en castellà, en català, en coreà, en francès, en portuguès; per ensenyar a utilitzar el drive, a fer un blog, a editar en vídeo, a fer fotografies, a cosir, a fer pastissos, a fer bricolatge, a tocar un instrument musical, a cuidar el jardí; per introduir-se en el ioga, la relaxació, la meditació; per rebre assessorament informàtic, etc. 

 

Tot això ja es pot intercanviar al Banc del Temps de l’Ametlla del Vallès, i amb el teu ajut es pot multiplicar per 100 o per 1.000!!!

 

L’essència del Banc del Temps és l’intercanvi, i això vol dir que totes les persones inscrites han d’oferir i demanar alguna cosa. Algú o alguna pot pensar que no pot oferir res, que no té cap coneixement, habilitat o servei que pugui interessar a una altra persona. Si pensa això està equivocat, i si no serveixen els exemples posats anteriorment se’n poden buscar més, però tothom pot dedicar temps a compartir coses que siguin d’interès per a altres persones.

 

A més d’intercanviar tot un seguit de coneixements, serveis i ajuts, es pot aconseguir una cosa encara més important: lluitar contra l’aïllament social i la solitud. Cada vegada hi ha més persones que viuen soles i cada vegada hi ha més persones a qui els manca un espai social de relació positiva i de qualitat, i el Banc del Temps pot ser una bona eina per a lluitar contra aquesta realitat i per aconseguir un coneixement, una confiança i un compromís entre les persones, que permetin construir un nou sentiment de comunitat i una nova cultura basada en la solidaritat i la cooperació.

 

Llavors, com es pot realitzar? Com es pot concretar? Hi ha una aplicació anomenada Timeoverflow, que ha estat creada per l’Associació per al Desenvolupament de Bancs del Temps, que permet de forma molt senzilla veure les ofertes i les demandes dels diferents usuaris, poder contactar directament amb l’usuari que oferta allò que interessa i finalment poder pagar en temps l’atenció rebuda.

El Banc del Temps de l’Ametlla del Vallès ha creat un bloghttps://bancdeltempsdelametlladelvalles.wordpress.com/blog/”, on hi trobareu tota la informació del seu funcionament, inclosa la normativa d’utilització del mateix, els objectius, el per què pot servir i també el full d’inscripció a l’entitat.

 

Anima’t, i si tens més de 16 anys, omple el full d’inscripció i envia’l!

 

Xarxa de Solidaritat

Torna a inici

Sobre el autor

La Xarxa administrator

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter