Blog

PorLa Xarxa

Ametlla per la Pau

diarijuliol

La Xarxa de Solidaritat està col·laborant en el projecte L’Ametlla per la Pau, conjuntament amb altres associacions de L’Ametlla per a fer visible i sensibilitzar a tots els veïns i les veïnes del poble en relació amb la tragèdia que s’està vivint a la Franja de Gaza i altres indrets de Palestina. Manifestem al nostre rebuig total als atemptats terroristes de Hamàs contra el poble d’Israel, però això no justifica de cap manera el genocidi que Israel està realitzant contra el poble Palestí. 

Per treballar en aquesta sensibilització, el projecte L’Ametlla per la Pau s’encarregarà aquest any del cinema a la fresca que realitzarem tots els divendres del mes de juliol a Can Muntanyola. Hi haurà un servei de bar i menjar a partir de les 20:30 i a les 22.00 es projectarà un molt petit vídeo sobre la realitat de Palestina i després la pel·lícula. 

Tots els diners que es recaptin amb el menjar i la beguda seran enviats  a les ONG Metges Sense Fronteres i Save the Children, totes dues estan treballant sobre el terreny intentant salvar les vides dels nens, les nenes, els homes i les dones  que es troben en aquesta situació tan terrible. Les associacions que s’han unit en aquest projecte també destinaran una part del seu pressupost a les ONG citades i des d’aquí fem una crida perquè totes les persones que vulguin col·laborin també econòmicament per ajudar a salvar vides a Palestina.

Hort Comunitari

Continua l’activitat a l’hort comunitari. Després del muntatge de l’hivernacle per a llavors i la seva posterior plantació, s’ha procedit a col·locar plantes aromàtiques en tot el perímetre com a mecanisme d’atracció d’insectes pol·linitzadors així com la limitació del creixement de les males herbes.

També estem a l’espera de poder disposar d’una desbrossadora per poder realitzar un manteniment adequat de les males herbes.

La següent acció comunitària a desenvolupar serà la creació d’un vàter sec perquè les persones usuàries puguin disposar d’un servei i alhora, permet estalviar en el consum d’aigua.

Preparació dels projectes

Un cop resolta la subvenció per a l’any 2024, hem començat a planificar el desenvolupament dels diferents projectes.

Després de l’estiu es concretaran les característiques i els temps de les següents activitats o tallers:

IV Taller d’iniciació a la Meditació

II Taller Xarxa Digital per a Gent Gran

Projecte Donem Vida a les Parets

Seguim

PorLa Xarxa

20 de juny, Dia Mundial del Refugiat

El Dia Mundial del Refugiat es commemora cada 20 de juny, una data designada per les Nacions Unides per honorar la valentia i la resistència de milions de persones que s’han vist obligades a fugir de la guerra, la persecució o la violència. Aquest dia, no solament busca augmentar la consciència sobre els desafiaments que enfronten els refugiats, sinó també estimular el suport i la solidaritat internacional cap a ells.

Fins al final de l’any 2022, es va registrar que al voltant de 110 milions de persones a tot el món van ser desplaçades per força a causa de conflictes, violència, violacions de drets humans i persecucions. Aquesta xifra inclou aproximadament 17,5 milions de nens refugiats i sol·licitants d’asil. D’aquests, 14.2 milions estan sota el mandat de l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) i 1.8 milions són nens palestins registrats com a refugiats. Aquestes persones, ho han deixat tot enrere.

La necessitat de la solidaritat internacional mai ha estat tan crítica com ara. En un món interconnectat, cap crisi és aïllada i cap país pot abordar sol les complexitats del desplaçament forçós. La solidaritat internacional es manifesta en diverses formes: des de la reassignació de quotes de refugiats entre països, fins al suport financer a les agències humanitàries que treballen directament al terreny.

A més, és fonamental fomentar polítiques inclusives que permetin als refugiats integrar-se en les societats d’acollida. Això inclou l’accés a educació, treball i serveis de salut, que no només ajuden els refugiats a reconstruir les seves vides, sinó que també contribueixen al desenvolupament econòmic i social del país amfitrió.

La solidaritat també implica lluitar contra la xenofòbia i el racisme que sovint han d’afrontar els refugiats. L’educació i la sensibilització són eines clau en aquest esforç, ja que promouen una major comprensió i empatia cap a les circumstàncies dels refugiats. Els mitjans de comunicació, les plataformes educatives i les associacions que defensen els drets humans, com la Xarxa, juguen un paper crucial en la modelació de percepcions i el foment de les actituds positives cap als refugiats i migrants.

El Dia Mundial del Refugiat és un recordatori que indica que, darrere de cada estadística, hi ha històries individuals de perseverança i coratge. És una crida a l’acció perquè individus, comunitats i governs no només reflexionin sobre la sort dels refugiats, sinó que es mobilitzin per oferir suport concret i efectiu. La solidaritat global no és només un acte de solidaritat, sinó una inversió en la pau, la seguretat i la cohesió social a nivell mundial. En aquest dia, la Xarxa reafirma el nostre compromís de donar suport als refugiats i continuar treballant per un món més just i solidari.

Seguim

PorLa Xarxa

Projectes per a 2024

A finals de març, vam presentar davant l’Ajuntament la nostra sol·licitud de subvenció per a l’any 2024. En aquest document, vam exposar els diversos projectes que la Xarxa desitja implementar al llarg de l’any, destacant les iniciatives següents:

  1. Projecte Radar: Continuem amb aquest projecte que continua la tasca de combatre la solitud no desitjada entre la gent gran. A més, també realitza serveis d’acompanyament, recollida i entrega de mobiliari, electrodomèstics i altres estris per a persones en situació de necessitat, juntament amb altres accions de suport.
  2. Hort Comunitari: Continuem participant en el Hort Comunitari de L’Ametlla. Amb la nostra participació en el,  pretenem que el projecte funcioni com a formació, integració i socialització per a persones amb dificultats relacionals i d’integració i que els vingui de gust participar en les seves activitats.
  3. Xarxa Digital: Continuem amb la realització de tallers adreçats a gent gran amb l’objectiu de reduir la bretxa digital. Aquests tallers ensenyen l’ús del mòbil i altres eines de comunicació; també s’ensenyaran mesures de seguretat per protegir-se de fraus i estafes digitals.
  4. Taller de Meditació: Durant l’any 2024 s’ha estat realitzant des del gener un taller de meditació de continuïtat, pel grup que va aprendre a meditar durant el 2023, i s’intentarà realitzar un altre taller d’iniciació després de l’estiu.
  5. Projecte Donem vida a les parets: Aquest projecte consisteix a embellir el nostre poble amb la realització de murals i pintures artístiques en espais i murs seleccionats.
  6. Dinar Solidari: Repetirem aquesta activitat, que l’any passat va tenir una acollida excel·lent.

Un cop aprovada i rebuda les subvencions per a les entitats socials, començarem la planificació detallada de la realització d’aquests projectes.

Seguim.

PorLa Xarxa

El paper cabdal de l’ Ajuntament en el suport a les Entitats Socials i de Cooperació

En la construcció d’una societat més justa i equitativa, les entitats socials i de cooperació tenen un paper fonamental, ja que no només brindem serveis als qui més ho necessiten, sinó que també promovem el desenvolupament comunitari i la solidaritat entre els ciutadans. Tot i això, la nostra capacitat per dur a terme els projectes depèn en gran mesura del suport que rebem de l’Ajuntament.

La importància del suport municipal es fa evident en diversos aspectes. En primer lloc, la gestió àgil de les subvencions és crucial perquè puguem comptar amb la cobertura econòmica necessària des del començament de l’any. La rapidesa i l’eficàcia en l’assignació de recursos permeten planificar les activitats amb anticipació i executar els projectes de manera efectiva.

A més a més, el suport de l’Ajuntament va més enllà de la provisió de fons financers. També implica la creació d’un entorn propici per al desenvolupament i la col·laboració.

D’altra banda, és fonamental ressaltar la importància de la participació ciutadana en el suport d’aquestes organitzacions. Les persones que col·laboren amb les nostres iniciatives i projectes no només contribueixen al benestar de la comunitat, sinó que també enforteixen el teixit social i fomenten una cultura de solidaritat i empatia.

El suport de l’Ajuntament i la col·laboració ciutadana són essencials per al desenvolupament sostenible de les entitats. Si es garanteix una gestió eficient de les subvencions i es promou la participació activa de la comunitat, se senten les bases per a la construcció duna societat més justa, inclusiva i solidària. És imperatiu que reconeguem la importància d’aquestes accions i treballem plegats per enfortir el teixit social i promoure el benestar de tots els ciutadans.

PorLa Xarxa

Magic Line 2024

La Xarxa de Solidaritat ha participat i col·laborat en aquest esdeveniment solidari anual que organitza l’AFiC a l’Ametlla del Vallès en col·laboració amb la fundació de l’Hospital de Sant Joan de Deu amb la finalitat de recaptar fons per a diferents projectes socials.

Aquest any, a l’Ametlla, han participat 13 equips, amb mes de 200 persones i s’ha recaptat prop de 10.000 € a la nostra ruta.

PorLa Xarxa

En suport al poble palestí

La Xarxa, igual que altres entitats de l’Ametlla, està donant suport a la iniciativa del Casal per aprovar una moció en defensa del poble palestí, especialment el gazatí, que està patint un genocidi.

La iniciativa consisteix a realitzar una aportació econòmica per a entitats que treballen sobre el terreny a les zones atacades i realitzar actes d’informació i sensibilització de la població del nostre poble, entre d’altres iniciatives.

Aquest és el manifest aprovat https://xarxasolidaritatametlla.cat/wp-content/uploads/2024/02/Gaza-catala-resumit.pdf

PorLa Xarxa

Donació als interns del DAE

Durant el mes de desembre la Xarxa va rebre la sol·licitud des del Departament per a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DAE-DID) del Centre Penitenciari de Quatre Camins de poder col·laborar amb ells amb la donació d’una cuina pel taller de cuina del citat departament. En aquest departament de la presó hi ha persones amb diversitat funcional que realitzen setmanalment un taller de cuina, amb la col·laboració també de la Fundació Pare Manel i que necessitaven una cuina amb condicions per poder mantenir el citat taller en el qual participen de 10 a 12 interns cada setmana. Atesa la demanada i valorant la importància d’aquesta activitat pels citats interns la Xarxa va adquirir i va fer donació d’una cuina al DAE-DID.

PorLa Xarxa

Dinar de Nadal

El diumenge 17 de desembre, en el marc de la Fira de Nadal, es va celebrar al Casal de Can Muntanyola el Dinar de Nadal de la Xarxa de Solidaritat. L’assistència va complir amb les previsions i el dinar es va desenvolupar en un ambient animat i relaxat.

Després dels postres, algunes de les persones assistents van realitzar una activitat basada en els «Cinc Ritmes», un moviment de dansa i filosofia creat per Gabrielle Roth a la dècada de 1970 que consisteix en la pràctica d’una sèrie de moviments espontanis i meditatius que conformen els patrons fonamentals de moviment en la naturalesa i la vida humana.

PorLa Xarxa

El genocidi que s’està fent a Gaza

Pensem que hi ha situacions i conductes molt difícils d’entendre. Una de les que s’està produint ara és la matança de població civil a Gaza. Condemnem, com no pot ser d’una altra forma, l’atemptat terrorista que va cometre Hamàs en territori israelià el dia 7 d’octubre d’aquest any, que va produir la mort de més 1.400 persones israelians, però creiem que això no dona permís a Israel a perpetrar les matances i el genocidi que està realitzant a Gaza. En una mica d’un mes de conflicte han mort més de  10.500 persones en Gaza dels quals més de  4.000 són nens. Les persones que allà viuen no tenen aigua, ni menjar, ni lloc on protegir-se de les bombes, ni dels soldats israelians. Això no és una guerra, és una massacre i com sempre els més vulnerables són els més perjudicats.

El conflicte palestí-Israelià té una llarga història i la resta de països no han estat a l’altura per aconseguir que aquest conflicte s’aturés i sembla que en aquests moments tampoc ho estaran. És increïble que no hi hagi un acord unànime de la comunitat internacional per perquè s’insti Israel que cessi en el seu atac a objectius civils i és increïble que l’any 2023 visquem una situació com aquesta i que no hàgim après de les atrocitats comeses en moments passats. 

Quan veus les imatges de la destrucció, els morts i el dolor dels palestins a Gaza sents una ràbia molt forta cap a l’estupidesa humana i penses que la solidaritat és una paraula sense cap valor en moltes parts del món. Des de la Xarxa de Solidaritat de l’Ametlla del Vallès volem expressar la nostra solidaritat amb totes les persones que pateixen aquest conflicte de forma directa i demanem un alto el foc immediat.

PorLa Xarxa

Comença el III Taller de Meditació

taller
Algunes de les participants al Taller

Ahir va començar el III Taller de Meditació on han col·laborat tres entitats del nostre poble: Xarxa de Solidaritat, El Casal i l’Associació Ametlla en Comú.

S’han inscrit al taller als dos torns 25 persones més algunes que s’han quedat en torn d’espera.

Seguim

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter